Rahva Raamat logo
Kategooriad
triangle icon
Rahva Raamat logo
Kategooriad
Raamatud
triangle icon
Audioraamatud
triangle icon
E-raamatud
triangle icon
Mängud
triangle icon
Kool ja kontor
triangle icon
Kingitused
triangle icon
Muusika ja filmid
triangle icon
Tehnika
triangle icon
Allahindlused
triangle icon
delivery icon

Kohaletoimetamine on tasuta!

home icon

LEIVA-AABITS. SAIAD, LEIVAD, SEPIKUD, KARASKID, KUKLID

LEIVA-AABITS. SAIAD, LEIVAD, SEPIKUD, KARASKID, KUKLID
gallery icon
Galerii

LEIVA-AABITS. SAIAD, LEIVAD, SEPIKUD, KARASKID, KUKLID

Autor

Pille Enden

,

Tiina Lebane

Küpsetamine teeb õnnelikuks!

Juba mõnda aega räägivad psühholoogid stressisöömise kõrval ka stressiküpsetamisest, aga hoopis vastupidiselt suunalt – nimelt küpsetamisest kui stressi maandavast tegevusest, mis võimaldab samaaegselt nii lõõgastuda kui ka olla produktiivne.

On hea teada, et midagi nii tavalist ja lihtsat kui küpsetamine võib meie emotsioone sel määral mõjutada. Toiduainete puudutamist, eriti aga kätega taina sõtkumist peetakse lausa teraapilise toimega tegevuseks. Millegi loova tegemine oma kätega, seejuures täielikult tegevusele keskendudes – kaaludes ja mõõtes toiduainete koguseid ja lisamise järjekorda, jälgides kella ja tegevuse etappe – hoiame meeled eemal igapäevaprobleemidest ning muust, mis meid häirib ja muretsema paneb. Seevastu kõik küpsetamisega seonduv, alates taina segamisest ja sõtkumisest kuni ahjust heade aroomide kööki valgumise ja rõõmutundeni tulemuse üle, aitab meil kõiki oma meeli stimuleerida.

Leib on eestlasele traditsiooniliselt rukkijahust ja tumedam küpsetis, sai nisujahust ja heledam. Aasta-aastalt avardavad maailma maitsed meie kogemusi ja muude maade heledaid leibu nimetame Maarjamaalgi iseenesestmõistetavalt leibadeks. Seetõttu on ka raamatu pealkiri „Leiva-aabits“. Aabitsa mõõtu raamatust leiad:

  • põhjaliku õpetuse nii rukki- kui ka nisujuuretise valmistamiseks, kasutamiseks ja säilitamiseks;
  • rukkileibade, sealhulgas Borodino leiva valmistamise õpetuse;
  • kuklite ja krõbeleibade retsepte;
  • saiade, sealhulgas populaarsete poti- ja rebitud saiade retsepte;
  • eri jahudega karaskite ja sepikute retsepte;
  • teiste rahvaste ehk etnoleibade retsepte;
  • ahvatleva valiku leivavõietest.

Niisiis, retsept rahutu päeva õhtuks: pane kaussi jahu ja vedelik, maitseained ja ehk ka veidi pärmi ning hakka puulusikaga tainast segama. Siis sõtku seda kätega, rahulikult ja mõnuga. Seejärel võta veidi aega taina kergitamiseks ning lõpuks ahmi ahjust tulvavaid aroome. Kõige tipuks naudi oma kätetöö tulemust, ahjusooja küpsetist ning tunned, kuidas stress sulab nagu šokolaad!

close icon

Toode on otsas